wtorek, 22 września 2015

Maszkety i inne cuda czyli co zrobic z dynią?

Co dzień w mojej głowie pojawia się myśl : "oj, ale bym zjadła coś dobrego!". Tak - jestem łakomczuchem, uwielbiam jeśc i uważam, że jest to jedna z większych przyjemności w życiu człowieka. Jakże ogromną radośc sprawia mi możliwośc gotowania! Może nie czynie tego profesjonalnie, a placki ziemniaczane lądują czasm na podlodze lub spalę coś w piekarniku, ale nie zrażam się! Zwłaszcza, że czasem coś dobrego umaszkecę:D

A oto upolowana przeze mnie w Biedronce "zdobycz":D Jestem zachwycona! Znaczy się byłam gdyż, ta piękna dynia w większej swojej części jest już czymś innym;p (mniam...:D) Dziś właśnie podzielę się z przyjemnością moimi ulubionymi przepisami z tego jakże cudownego daru jesieni!


Przepis I - Zupa z dyni

           Składniki:
  • bulion warzywny z włoszczyzną / drobiowo - warzywny
  • 1 mała dynia
  • 4 cebule
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • papryka czerwona
  • pieprz, sól, słodka papryka, chili, imbir, kurkuma
  • oliwa
Sposób przygotowania:

1. Gotujemy bulion na włoszczyźnie, jeśli chcemy możemy dodac mięso np. drobiowe
2. Przygotowujemy dynię: wydrążamy miąższ, kroimy na kawałki, obieramy ze skóry.
3, Kiedy warzywa w bulionie są miękkie, dodajemy pokrojoną dynię i gotujemy dalej, aż do miękości dyni.
4. Dodajemy przyprawy (wg uznania - co kto lubi): słodką paprykę, pieprz cayenne, kurkumę, pieprz, sól.
5. Studzimy zupę, blendujemy na gładką masę, dodajemy półszklanki jogurtu naturalnego, oraz pokrojoną czerwoną paprykę - świeżą lub konserwową.
6. Na patelni podsmażamy cebulkę, pokrojony imbir, szczypiorek, poczym dodajemy do zupy.
7. Gotowe! Podajemy np. z grzankami:)

 Przepis II - coś na ostro - Czyli placki z cukini i dyni

Składniki:
  • 2 szklanki startej dyni
  • 1 szklanka startek cukini
  • 1 mała cebulka
  • 1-2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 małe jajko
  • sól, pieprz, słodka papryka, kurkuma, imbir, chili
  1. Wszystkie składniki mieszamy razem, smażymy na oliwie, solimy dpiero na patelni
  2. Mozna podawac z sosem jogurtowym ( jogurt, szcypiorek, bazylia)
  3. Pycha!
Przepis III - coś na słodko - czyli racuszki z dyni

Składniki:
  • 200g puree z upieczonej dyni 
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyzki oleju
  • 2-3 łyki cukru
  • 1 1/3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • powidła śliwkowe/cukier puder
Sposób przygotowania:

1. Dynię myjemy, wydrazamy miąższ, kroimi na kawałki. Pieczemy skórką do dołu w piekarniku w 180-200 st. C około 1h - do miękkości. Dynię studzimy, następnie blendujemy.
2. Puree mieszamy z jogurtem, jajkami, olejem, cukrem, mąką, proszkiem do pieczenia, solą. Miksujemy na gładką masę.
3. Smażymy na oleju.
4. Podajemy z cukrem pudrem lub powidałami śliwkowymi.

Cudowne! Gorąco polecam:) Smacznego!


2 komentarze:

  1. Ja uwielbiam zupę-krem z dyni *.* :)
    Pozdrawiam
    http://bloogpseudoarytstyczny.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń